Vrijdag 27 december is ons kantoor gesloten. Telefonisch zijn wel wel bereikbaar op nummer: 088-10 21 300
Afval voorkomen
Iedere dag produceren we per persoon anderhalve kilo afval. Ongeveer de helft wordt gescheiden ingezameld voor hergebruik. Ook al scheiden we een groot deel van ons afval en is de afvalverwerking in Nederland goed geregeld, het is voor het milieu beter om minder weg te gooien. We noemen dat afvalpreventie.
Gun uw spullen een lang leven
-
Koop duurzame en kwalitatief goede spullen. Deze gaan langer mee, zodat u minder vaak nieuwe spullen hoeft te kopen.
-
Zorgvuldig onderhoud is behoud van uw spullen.
-
Laat kapotte spullen repareren als dat mogelijk is. Zo verlengt u de gebruiksduur. Onderdelen van oudere apparaten zijn vaak nog te krijgen bij de Onderdelenwinkels in de grote steden. Ook kunt u via internet bij de producent informeren.
-
Breng nog bruikbare, of makkelijk te repareren spullen naar de kringloopwinkel. Denk hierbij aan kleding, beddengoed, speelgoed of meubilair, maar ook elektrische apparaten of cd’s. Veel kringloopwinkels komen grote dingen bij u ophalen. Zie voor adressen de Gouden Gids of de website van de kringloopwinkels.
-
Oud gereedschap kan vaak nog hergebruikt worden. De Stichting Gered Gereedschap zamelt oud gereedschap in, knapt het op en stuurt het naar ontwikkelingslanden. Zie voor inzamelpunten: geredgereedschap.
Let op verpakkingen
-
Neem een eigen boodschappentas mee. Dat bespaart heel wat plastic tasjes.
-
Koop zo mogelijk statiegeldverpakkingen (frisdrank, bier) of verpakkingen van materiaal dat gerecycled kan worden.
-
Hoe groter de verpakkingseenheid, hoe minder verpakking per kilo product. Bijvoorbeeld een zak van 5 kilo aardappelen levert minder afval op dan twee zakken van 2,5 kilo. Pas echter op met grote voorraden. Producten kunnen bederven, en dat leidt tot afval en verspilling van de energie die nodig is geweest om het product te maken.
Kopen naar behoefte
-
Koop voedsel op maat. Per jaar gooit een huishouden 110 tot 165 kilo voedsel weg. Dat is niet alleen een verspilling van het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig is geweest voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de voedingsmiddelen. Let eens op hoeveel voedsel u zelf nodeloos weggooit.
-
Bereken, voordat u aan een klus in huis begint, precies uit hoeveel verf, hout, lijm, behang of ander materiaal u nodig heeft. Zo voorkomt u dat u te veel inkoopt.
Bespaar papier
-
Plak een Ja/Nee of een Nee/Nee sticker op de brievenbus. Dat bespaart maar liefst 34 kilo drukwerk per brievenbus per jaar. De sticker is telefonisch te bestellen bij Vereniging Mail DB: tel: 0900-2025095 (€ 0,23 per minuut), of bij Vereniging Milieudefensie, tel: 020-6262620.
-
Overweeg eens of u een krantenabonnement samen met uw buren kunt nemen. Zeker week- of maandbladen kunnen goed door meerdere huishoudens gelezen worden. Zo bespaart u ook op de kosten.
Hergebruik in huis
-
Maak van GFT-afval uw eigen compost. De meest milieuvriendelijke verwerking van GFT-afval is zelf composteren van eigen tuin- en keukenafval. Zelf composteren bespaart transport en verpakking. En het levert gratis meststof op voor de planten.Veel gemeenten stimuleren zelf composteren door goedkoop compostvaten aan te bieden.
-
Gebruik papier dat aan één kant is bedrukt, nog een keer voor kladjes, en kopieer dubbelzijdig.
-
Gebruik waar mogelijk oplaadbare batterijen in plaats van eenmalige batterijen.