Bouwafval
Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit een mix van afvalstoffen. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden. Bij de gemeentelijke werf kunt u ze inleveren.
Door zorgvuldig te slopen kunt u materialen hergebruiken. Bestaande kozijnen of tuindeuren zijn bijvoorbeeld bruikbaar bij een aanbouw. Ook is er handel in tweedehands bouwmaterialen, bijvoorbeeld vloerbalken of houten vloerdelen.
Onnodig gebruik van bouwmaterialen zorgt voor onnodige milieubelasting en voor extra kosten. Bereken daarom vooraf hoeveel materiaal u werkelijk nodig heeft. Het is ook handig om verpakkingen op maat te kopen, zodat u na de klus niet met grote restpartijen blijft zitten. Zorgvuldig werken voorkomt meetfouten en beschadiging van materiaal.
Tips voor slim verbouwen
Ter oriëntatie kunt u eens kijken op deze website van verbouwwijzer. Daar vindt u per type verbouwing een compleet overzicht van alle keuzemogelijkheden, inclusief een korte toelichting.
Bij grotere hoeveelheden is het vaak handiger om een afvalzak te huren bij een doe-het-zelfzaak of zelfs, bij grotere verbouwingen, een speciale container van een afvaltransporteur. Asbestafval moet volgens aanwijzingen van de gemeente worden ingeleverd.
Het voorkomen van verontreiniging betekent óók het voorkomen van verplaatsing van verontreiniging. Wanneer u grond binnen Noord-Holland Noord gaat verplaatsen, moet het eerst duidelijk zijn of de grond geschikt is voor de nieuwe bestemming. Het melden van dit ‘grondverzet’ is daarom verplicht.
Enkele voorbeelden van grondverzet zijn de reconstructie van een weg, de aanleg van een parkeergarage en de aanleg van een kelder. Neem bij grondverzet contact op met de OD NHN. Die toetst of de grond verplaatst kan worden.
In sommige gevallen is geen melding nodig voor grondverzet. Het gaat dan om de volgende situaties:
- Schone grond met een erkend bewijs: Als bewijs voor schone grond kunt u kiezen uit gecertificeerde grond óf grond met een partijkeuring (conform de voorschriften van het bouwstoffenbesluit);
- Tijdelijke afname: bij kleinschalige werkzaamheden, waarbij de grond tijdelijk wordt weggezet en vervolgens weer teruggeplaatst, kan de grond gewoon worden teruggeplaatst. Tenzij sprake is van ernstig verontreinigde grond;
- Bouwstof categorie I: Geldt niet voor grond met een erkend bewijs. Het bewijs is het certificaat dat de leverancier bij de bouwstof moet verstrekken. U kunt de bouwstof ook laten keuren met een partijkeuring conform de voorschriften van het Bouwstoffenbesluit.