Aanvraag ontheffing UO-registratie Glastuinbouw
Jaarlijks moeten glastuinbouwbedrijven een rapportage van de meststoffenregistratie aanleveren bij de Uitvoeringsorganisatie Glastuinbouw (hierna: U.O.). In sommige situaties is het rapporteren van die gegevens niet doelmatig. Bijvoorbeeld in een vaste kas waar al honderd procent recirculatie van drainwater of drainagewater plaatsvindt. De verplichting daarvoor is opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving (hierna: Bal) onder de paragrafen 4.76 en 4.77. Het Bal biedt ook mogelijkheden voor maatwerk, waardoor ontheffing van deze verplichting mogelijk is.
Een maatwerk met ontheffing is mogelijk als drainwater of drainagewater niet wordt geloosd op het riool of de bodem. Om deze ontheffing aan te vragen kunt u het aanvraagformulier rechts op deze pagina gebruiken (of onderaan als u onze mobiele website bezoekt). Met dit formulier kunt u bij de OD NHN een verzoek indienen voor een ontheffing op de bovengenoemde jaarlijkse rapportage. Als sprake is van het lozen op het oppervlaktewater, kunt u bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een verzoek indienen voor een ontheffing op de jaarlijkse rapportage.
Als uw verzoek voldoende gemotiveerd is, kunnen wij het meten, berekenen, registreren of rapporteren niet van toepassing verklaren. Om in aanmerking te komen voor een ontheffing is het van belang dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Bijvoorbeeld als in een kas zonder drainagesysteem het drainwater in de bodem wordt geloosd, moet worden aangegeven wat het percentage is van het drainwater dat naar de bodem sijpelt.
Dit verzoek om maatwerk kunt u zenden aan:
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, afdeling Regulering Leefomgeving milieu, Postbus 2095, 1620 EB Hoorn of per e-mail aan postbus@odnhn.nl
Meststoffenregistratie
Jaarlijks moeten glastuinbouwbedrijven een rapportage van de meststoffenregistratie aanleveren bij de U.O. De rapportages worden gebruikt om de lozing vanuit de glastuinbouw te bepalen en om te toetsen of het bedrijf aan de lozingsnormen van het Bal voldoet.
De U.O. verzorgt voor het bevoegd gezag een jaarlijks overzicht van de bedrijven, die de emissiegegevens hebben aangeleverd. Deze gegevens worden gebruikt om de emissie- en lozingsnormen vast te stellen.
Wetgeving
Aan het lozen van drainwater of spoelwater vanuit de kas is een registratieplicht verbonden, de zogenaamde meststoffenregistratie. Paragraaf 3.6.2 ‘Glastuinbouwbedrijf’ van het Bal wijst hiervoor inhoudelijke paragrafen aan. Informatie over de registratieplicht (substraatteelt en gebondenteelt) en de informatieplicht van het Bal staat op deze pagina van het Infomatiepunt Leefomgeving (IPLO). Deze moet uiterlijk op 30 april verstrekt zijn bij het bevoegd gezag.
In het aanvraagformulier staat welke gegevens wij nodig hebben om over uw ontheffingaanvraag te beslissen.
Het uitgangspunt in het Bal is om de lozing van stikstof terug te brengen tot nagenoeg nul in 2027. Deze werkwijze is afgesproken tussen de overheid en de branche in het Platform Duurzame Glastuinbouw.