Informatie over natuurgebieden
De OD NHN is verantwoordelijk voor de vergunningverlening, toezicht en handhaving op de bescherming van de Natura 2000-gebieden in Noord-Holland. In Nederland is een groot aantal gebieden aangewezen als Natura 2000-gebied. Voor elk van deze gebieden is bepaald welke natuurlijke kenmerken beschermd zijn, behouden moeten blijven of uitgebreid moeten worden. Dat zijn de zogenaamde instandhoudingsdoelen. Het kan daarbij gaan om habitattypen, planten en dieren.
In Noord-Holland liggen de volgende Natura 2000-gebieden:
- Abtskolk & De Putten
- Duinen Den Helder – Callantsoog
- Duinen en Lage Land Texel
- Eemmeer & Gooimeer Zuidoever
- Eilandspolder
- IJsselmeer
- Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske
- Kennemerland-Zuid
- Markermeer & IJmeer
- Naardermeer
- Noordhollands Duinreservaat
- Noordzeekustzone
- Oostelijke Vechtplassen
- Polder Westzaan
- Polder Zeevang
- Waddenzee
- Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder
- Zwanenwater en Pettemerduinen
Meer informatie over deze Natura 2000-gebieden, zoals de doelen en ligging van de gebieden zijn te vinden op www.natura2000.nl/gebieden/noord-holland.
Meer informatie over de bescherming van gebieden in de Omgevingswet vindt u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving: Bescherming van gebieden - Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).
In Noord-Holland bevinden zich ook andere beschermde natuurgebieden, zoals weidevogelleefgebieden en Natuurnetwerk Nederland (NNN). De provincie Noord-Holland heeft de bescherming van weidevogelleefgebieden en NNN geregeld in het Bijzonder Provinciaal Landschap in de Omgevingsverordening. Voor vragen hierover kunt u terecht bij de provincie.
Voor de Natura 2000-gebieden zijn beheerplannen opgesteld. In deze beheerplannen zijn de Natura 2000-gebieden beschreven en worden de individuele ‘instandhoudingsdoelen’ benoemd. In de beheerplannen staan ook activiteiten genoemd waarvoor in sommige gevallen geen vergunning voor nodig is.
De beheerplannen zijn te vinden op deze webpagina van provincie Noord-Holland.
Stikstofdepositie kan leiden tot negatieve gevolgen voor stikstofgevoelige natuur en leefgebieden. Bij projecten die stikstofemissie veroorzaken, moet daarom gekeken worden naar eventuele stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden. Meer informatie vindt u hier op de pagina onder het onderdeel ‘Stikstof