Vergunning aanvragen

Negatieve gevolgen

Het is verboden om zonder vergunning activiteiten uit te voeren die (significant) negatieve gevolgen kunnen hebben op de instandhoudingsdoelen van Natura 2000-gebieden.

De mogelijke gevolgen van een project op een Natura 2000-gebied zijn afhankelijk van het soort project, de locatie en de doelstellingen van het Natura 2000-gebied. Negatieve gevolgen kunnen plaatsvinden bij projecten binnen Natura 2000-gebieden, maar ook wanneer een project in de omgeving van Natura 2000-gebieden plaatsvindt. Bij negatieve gevolgen kan gedacht worden aan verlies van oppervlakte, verstoring door licht, geluid en trillingen of stikstofdepositie. Projecten die van invloed kunnen zijn op Natura 2000-gebieden zijn bijvoorbeeld evenementen, graafwerkzaamheden of het aanleggen van voorzieningen of infrastructuur.

Voortoets en passende beoordeling

Als u activiteiten gaat uitvoeren in een Natura 2000-gebied, moet er een voortoets gedaan worden. Deze voortoets wordt gedaan door een ecologisch deskundige die beoordeelt of de activiteiten negatieve gevolgen hebben op het Natura 2000-gebied. Wanneer met de voortoets significant negatieve gevolgen niet zijn uit te sluiten, moet een passende beoordeling worden opgesteld. Een passende beoordeling is een uitgebreidere beoordeling. In een passende beoordeling kunnen maatregelen worden opgenomen die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk negatieve gevolgen op het gebied zijn (mitigerende maatregelen). Deze passende beoordeling moet opgesteld worden door een ecologisch deskundige. Wanneer uit de passende beoordeling blijkt dat significant negatieve gevolgen kunnen worden uitgesloten, kunt u met deze beoordeling een omgevingsvergunning aanvragen.

ADC-toets

Als uit de passende beoordeling blijkt dat significant negatieve gevolgen ook met maatregelen niet kunnen worden voorkomen, kan er alleen een vergunning worden afgegeven door een ADC-toets te doorlopen. Er moet dan worden aangetoond dat er geen alternatieven mogelijk zijn, dat er sprake is van een dwingende reden van groot openbaar belang en er moet compensatie plaatsvinden. Er worden zelden vergunningen afgegeven op basis van de ADC-toets. Wij adviseren u in deze gevallen voorafgaande aan de aanvraag een overleg met ons aan te vragen. Dit kan via het Omgevingsloket of via het e-formulier ‘Omgevingsoverleg’ op onze website.  ​​

Aanvragen en procedure

U kunt een vergunningaanvraag indienen via het Omgevingsloket: Home - Omgevingsloket (overheid.nl).

Als u een vergunning aanvraagt voor activiteiten die negatieve gevolgen hebben voor Natura 2000-gebieden, dan vraagt u een vergunning aan voor een ‘Natura 2000-activiteit’.

U moet bij de aanvraag zoeken op de term(en):

  • Natuur
  • Natura
  • Natura 2000

Stikstof valt onder een Natura 2000-activiteit. Zoeken op de term ‘stikstof’ levert niet de juiste activiteit op.

Als een aanvraag te maken heeft met een Natura 2000-activiteit wordt deze aanvraag behandeld met toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (UOV). Voor deze aanvragen geldt een beslistermijn van 26 weken.

Meer informatie over het aanvragen van een vergunning, de procedure en de kosten vindt u onder het kopje ‘Vergunning aanvragen, wijzigen of verlengen’ op de pagina