Ruimtelijke ontwikkeling en ingrepen
Verschillende planten en dieren zijn in Nederland beschermd. In de Omgevingswet staat dat er een vergunning nodig is voor activiteiten die ervoor zorgen dat eieren, nesten of verblijfplaatsen van dieren beschadigd raken, vernield of weggehaald worden. Er staat in de wet ook dat er een vergunning nodig is voor het verwonden, vangen en doden van dieren. Daarnaast is een vergunning nodig voor het plukken en vernielen van beschermde planten.
Meer informatie over de bescherming van soorten in de omgevingswet vindt u via deze website van het IPLO.
Als u bijvoorbeeld gaat renoveren, slopen of nieuwbouwen op braakliggend terrein, heeft u mogelijk een vergunning nodig voor het onderwerp natuur. In de omgevingswet heet dit een ‘omgevingsvergunning voor een flora- en fauna activiteit’.
Heeft u schade door de aanwezigheid van dieren, bijvoorbeeld aan gewassen? En wilt u dieren daarom vangen of doden? Ook dan heeft u een vergunning nodig. Voor meer informatie, kijk op de pagina over jacht, beheer en schadebestrijding.
Werkzaamheden zoals bomenkap, renovatie, sloop van gebouwen of nieuwbouw op braakliggend terrein noemen we ruimtelijke ingrepen of ontwikkelingen. Dit zijn werkzaamheden waarbij mogelijk nesten of verblijfplaatsen beschadigd raken, vernield worden of weggehaald worden, maar ook werkzaamheden waarbij dieren misschien worden gedood of verstoord. Ook het beschadigen van beschermde planten is verboden. Als u dit soort werkzaamheden gaat uitvoeren heeft u daarom misschien een vergunning nodig voor het onderwerp natuur.
Bij elke ruimtelijke ontwikkeling of ingreep moet u daarom uitzoeken of de werkzaamheden negatieve gevolgen hebben voor beschermde planten of dieren.
BeSI staat voor Beschermde SoortenIndicator. BeSI kan gebruikt worden om in te schatten of er effecten zijn op beschermde soorten bij bepaalde werkzaamheden. BeSI is alleen geschikt om te gebruiken bij werkzaamheden op kleine schaal, zoals werkzaamheden aan en rondom het huis en in de tuin. In BeSI wordt gevraagd het plangebied in te tekenen op een kaart. We raden aan om dit gebied iets ruimer in te tekenen dan het daadwerkelijke plangebied. Zo worden mogelijk aanwezige beschermde soorten op de grens van het plangebied ook meegenomen in het rapport.
In het BeSI-rapport wordt rekening gehouden met 400 beschermde soorten. Bij werkzaamheden moet in principe met alle soorten en natuur rekening gehouden worden. Als uit het BeSI-rapport blijkt dat er mogelijk beschermde soorten aanwezig zijn, raden wij aan een ecologisch deskundige in te schakelen voor een ecologische quickscan en mogelijk aanvullend onderzoek. Een BeSI-rapport is geen vrijbrief om de werkzaamheden zonder bezwaar uit te mogen voeren.
Meer informatie over BeSI is op deze website te vinden: https://www.bij12.nl/onderwerp/natuurinformatie/applicaties-en-databanken/beschermde-soortenindicator-besi/.
In de vergunningcheck van het omgevingsloket staat – indien van toepassing – een link naar BeSI. BeSI is ook te bereiken via deze link: https://atlas.bij12.nl/WebViewer/index.html?viewer=BeSI_rapport
Heeft u vragen over uw BeSI-rapport? Dan raden wij aan telefonisch contact met ons op te nemen via ons algemene telefoonnummer: 088-10 21 300.
Een ecologisch deskundige kan onderzoeken of er beschermde planten of dieren aanwezig zijn op de locatie waar u aan het werk gaat. Vaak wordt er eerst een ‘quickscan’ uitgevoerd. Dit is een kort onderzoek waarbij een deskundige onderzoekt of er misschien beschermde soorten voor kunnen komen. Als er uit deze quickscan blijkt dat er mogelijk beschermde soorten aanwezig zijn, wordt er daarna een langer en uitgebreider onderzoek gedaan naar de beschermde soorten. Voor deze onderzoeken zijn regels afgesproken. De ecologisch deskundige is op de hoogte van deze regels.
De deskundige kan u ook advies geven over het voorkomen van schadelijke effecten. Een ecologisch deskundige kunt u onder andere vinden via deze website van het Netwerk Groene Bureaus. Het ministerie heeft een uitleg gegeven wanneer iemand een ecologisch deskundige is. Die informatie kunt u vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland: Ecologisch deskundige | RVO.nl
Als beschermde soorten aanwezig zijn, moet u maatregelen nemen om negatieve gevolgen te voorkomen of te verminderen. U kunt daarbij denken aan werken in een bepaalde periode of het zorgen voor andere rust- en verblijfplaatsen. Deze maatregelen staan in een activiteitenplan. Dat activiteitenplan moet bij de aanvraag worden meegestuurd. De voorgestelde maatregelen kunnen worden opgenomen in de vergunning. De ecologisch deskundige kan u helpen met het opstellen van een activiteitenplan.