Intern en extern salderen
Intern en extern salderen wordt vooral gebruikt bij activiteiten of projecten die stikstofdepositie veroorzaken op een Natura 2000-gebied. Als een bedrijf dat stikstof uitstoot wil uitbreiden of veranderen, dan moet worden onderzocht of dat gevolgen heeft voor Natura 2000-gebieden. Daarbij kunnen de stikstofgevolgen van de nieuwe activiteiten of het nieuwe project worden weggestreept tegen de stikstof die het oude, vergunde project op die locatie al veroorzaakte. Dat wordt intern salderen genoemd. Bij extern salderen wordt de stikstofuitstoot van het nieuwe project weggestreept tegen de stikstofuitstoot van een ander bedrijf dat bijvoorbeeld stopt of minder stikstof gaat uitstoten. Tot 18 december 2024 waren de voorwaarden voor intern salderen soepeler dan voor extern salderen. Op die datum heeft de Raad van State twee uitspraken gedaan waardoor de voorwaarden voor intern en extern salderen nu ongeveer gelijk zijn. Meer informatie over de gevolgen van deze uitspraken kunt u vinden onder het kopje Vraag en antwoord over stikstofregeling na uitspraak Raad van State 18 december 2024.
Bij het intern salderen leiden de activiteiten of het project niet tot een toename van stikstofdepositie ten opzichte van de referentiesituatie. De referentiesituatie bestaat uit een bestaande natuurvergunning die is verleend voor dezelfde activiteit. Is er geen natuurvergunning? Dan kan een milieuvergunning of toestemming mogelijk een referentiesituatie opleveren. Belangrijk hierbij is de datum van de verleende vergunning of toestemming in combinatie met de datum waarop een natuurgebied is aangewezen als Natura 2000-gebied.
Intern salderen kan worden toegepast binnen één project, bijvoorbeeld bij een bestaande activiteit die gewijzigd wordt. Maar het kan ook gebruikt worden als er eerder op de locatie al activiteiten plaatsvonden die tot stikstofdepositie leidden. Dan kan de stikstofdepositie van de nieuwe activiteiten gesaldeerd worden met de stikstofdepositie van de oude activiteiten.
Meer informatie kunt u vinden op de website van BIJ12: www.bij12.nl/onderwerp/stikstof/passende-beoordeling/intern-salderen/
Bij sommige projecten is er geen sprake van een referentiesituatie of is er na intern salderen toch nog sprake van een toename in stikstofdepositie. In deze gevallen kan extern salderen mogelijk een uitkomst bieden. Bij extern salderen wordt de stikstofdepositie van nieuwe activiteiten weggestreept tegen de stikstofdepositie die wegvalt op een andere locatie.
Om extern te salderen dient aan voorwaarden te worden voldaan. Deze kunt u terugvinden in de Beleidsregels salderen van de provincie Noord-Holland.
Op 18 december 2024 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State twee uitspraken gedaan waarin staat dat de vergunningplicht ook geldt voor intern salderen. Zowel intern als extern salderen is daarom op dit moment vergunningplichtig.
Uit de uitspraken volgt dat intern salderen, net als extern salderen, gezien moet worden als mitigerende maatregel. Dit is een maatregel die wordt ingezet om mogelijke negatieve effecten van een project op omliggende Natura 2000-gebieden te voorkomen (mitigeren). Dat betekent dat als intern salderen wordt toegepast bij de wijziging of uitbreiding van een activiteit of project, hiervoor een passende beoordeling noodzakelijk is.
Omdat intern salderen en extern salderen worden gezien als mitigerende maatregel, moet de activiteit waarmee stikstofruimte vrij komt getoetst worden op additionaliteit. Het additionaliteitsvereiste houdt in dat vóórdat toestemming kan worden gegeven voor een nieuwe activiteit, eerst moet worden onderbouwd dat er voldoende natuurmaatregelen zijn of worden genomen om de natuurdoelen in die Natura 2000-gebieden te halen. Dat kunnen zowel natuurherstellende maatregelen in het gebied zelf als maatregelen om stikstofdepositie te verminderen zijn.
Meer informatie over ‘additionaliteit’ is te vinden op de website van BIJ12: Additionaliteit - BIJ12
Meer informatie kunt u vinden op de website van BIJ12:
www.bij12.nl/onderwerp/stikstof/passende-beoordeling/extern-salderen/
Milieudossiers voor de regio Noord-Holland Noord kunt u opvragen bij onze afdeling milieu via het e-mailadres postbus@odnhn.nl. Sinds 1 januari 2014 voert de OD NHN milieutaken uit namens de aangesloten gemeentes in de regio Noord-Holland Noord. Om deze reden hebben wij geen archief in beheer van vóór 1 januari 2014. De aangesloten gemeentes van de OD NHN vindt u hier. Als u stukken wenst te ontvangen van voor deze datum kunt u deze opvragen bij de desbetreffende gemeente.
Indien u het milieudossier op wenst te vragen voor locaties buiten de regio Noord-Holland Noord verwijzen wij u naar de aangewezen omgevingsdienst. Via de website www.omgevingsdienst.nl/omgevingsdiensten kunt u zien bij welke omgevingsdienst u terecht kunt.
Een deel van het gemeentelijk archief van gaat uiteindelijk naar een lokaal of regionaal archief. Gemeenten hebben een eigen lokaal archief of ze zijn aangesloten bij een Regionaal Historisch Centrum of ander samenwerkingsverband. Het is daarom ook mogelijk dat dat oudere (milieu)vergunningen in regionale archieven te raadplegen zijn.